keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Kohti kesää Personal Trainerin näkökulmasta

Viime kirjoituksesta on vierähtänyt tovi. Edelleen kuitenkin jatkan blogin kirjoittelua, koska käviöitä sivuilla riittää. Nyt kesän kynnyksellä halun kirjoitella PT:n työstä ja miten vuoden ajat vaikuttavat työhöni.

Palataan ensimmäiseksi ajassa taakseppäin, viime syksyyn. Syksyllä sain jonkin verran yhteydenottoja ihmisiltä, jotka halusivat hävittää kesällä syödyt makkarat vyötäröltään. Jumpat olivat täynnä porukkaa. Vesijumpassa ei mahtunut käsiä nostamaan ylös ja muokkausjumpassa riitti kävijöitä. Jumppa Pirkot ja Penat olivat kömpineet esille. Salilla oli käviöitä, mutta ei ruuhkaksi asti. Laihdutus ryhmiä starttasi tasaiseen tahtiin. Siirryttiin lähemmäksi joulua. Jumpista Pirkot ja Penat alkoivat saada tarpeekseen ja taas mahtui altaassa jumppaamaan. Yhteydenotot PT valmennuksista väheni, koska moni ajatteli aloittavansa taas joulun jälkeen. Salilla törmäsin lähinnä vain tuttuihin naamoihin. Joulun välipäivinä salilla oli niin kova ruuhka, että muistan miettineeni mistä nämä kaikki ihmiset yht äkkiä tänne pamahtivat. Kenkäteline pursui kenkiä.

Tammikuussa uudenvuoden lupauksen tehneet siirtyivät myös salille. Tammikuu on saliyrittäjälle kulta aikaa. Ensimmäiset lupauksen tekijät hävisivät jo ennen tammikuun puoltaväliä. Seuraava satsi helmikuun aikana ja maaliskuussa ruuhka oli hävennyt. Salilla oli taas mukavan väljä treenailla. Yhteydenottoja valmennuksista tuli tasaiseen tahtiin ja pidempiä valmennus-suhteita otin vastaan harkiten. Huhtikuun vaihteessa ihmiset alkavat miettimään kesää ja niitä kiloja jotka eivät lähtenytkään uudenvuoden lupauksen myötä. Nyt oli aika päästä niistä eroon. Pikkuhiljaa lehdet alkavat ryhdistäytyä ja kirjoittamaan ihme dieteistä. Nettivalmennukset nostavat päätään ja maitorahkan myynti lisääntyy. Maitorahkasta edellinen kirjoitukseni, joka kannattaa käydä lukasemassa löytyy täältä.

Tammikuun jälkeen olen tehnyt ruoka analyyseja joka viikko muutamia. Tämä kertoo siitä että ihmisiä kiinnostaa oikeasti se mitä suuhun laitetaan kokoajan enemmän ja enemmän. Minulta on paljon alettu kyselemään myös lasten ruoka neuvoja. Jotkut jopa yllättyvät kuullessaan että kalapuikot eivät käy kalasta. Olen pitänyt myös ravintolujentoja isommalle porukalle. Nämä luennot ovat aina mielenkiintoisija myös itselleni.

Kevättä kohden ihmiset haluat myös paljon tehotreenejä. Näitä rakastan vetää. Tämä on ehkä työni parasta aikaa! Fitness urheilu on nostanut päätään niin paljon, että naisetkin uskaltavat jo sanoa haluvansa lihaksikkaampaa vartaloa. Ei ole enää muotia laihat kropat, vaan pyöreyttä haetaan. Kuitenkin törmää usein kommentteihin että kyllä naisesta pitää kiinni saada. Noh makuja on monia. (Näppärimmät saavat kiinni myös vähän paremmassakin kunnossa olevasta ihmisestä.) Tämän kommentin kuulen tai luen usein miehen kirjoittamana tai naisen joka on itse jonkin verran pyöreä. Ei kaikkien tarvitse lihaskimpulta näyttää, mutta ehkä useat haluavat kuitenkin ollla terveitä ja lihaskunto siinä mallilla että pystyisvät mahdollisimman pitkään huolehtia itsestään kotona, jopa vanhana. Lihaskunto pysyy hyvän jo pienilläkin muutoksilla. En tarkoita että salilla tulee käydä viittä kertaa viikossa. Fitness mimmit ja kundit on sitten erikseen. Vanhemmat haluavat näyttää hyvää esimerkkiä lapsilleen terveellisillä elämäntavoilla. Ääripäitä löytyy joka lajista ja nyt en tarkoita kirjoituksessani näitä. Fiksuimmat ehkä ymmärsivät mitä haen tällä takaa. Ennenvanhaa tehtiin ruumiillista työtä, joka piti lihaskunnon hyvänä, tänäpäivänä lihaskuntoa on ylläpidettävä muilla keinoilla.

Facebookissa kerrotaan usein huimia tarinoita painonpudotuksista ja aina joku kommentoi alle jotain negatiivista. Eikö me suomalaiset osata olla onnellisia toisen puolesta? Kateus iskee heti kun toinen tekee/ osaa/ näyttää paremmalta kun sinä itse.



Nyt on taas se aika kun kesäkuntoon halutaan. Kehotan kuitenkin kaikkia tekemään sen fiksusti. Aloita vaikka uusi harrastus, muuta ruokailurytmi säännölliseksi ja lisää veden juontia. Tästä on hyvä aloittaa projekti. Kun huomaat tämän sujuvan ala kiinnittämään aterioiden sisältöön enemmän merkitystä. Näin voit saada projektista elämäntavan. Tähän haluan kannustaa kaikkia!

Tsemppiä jokaisen projektiin tai muutokseen kohti parempaa!

-Niina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti