tiistai 19. marraskuuta 2013

Mistä aloittaa ruokaremontti?

Hyvä kysymys. Moni pohtii asiaa ja päätyy siihen tulokseen, että on syötävä vähemmän. Ja se on aivan totta, jos tapana on syödä hirveitä määriä ruokia kulutukseensa nähden. Eli jos energian kulutuksesi on 1700kcal/vrk ja syön 3000kcal/vrk, niin tuloksena on mitä todennäköisemmin lihominen. Eikö tämä ole aika selkeä juttu. Mutta myös liian vähäinen syöminen voi pilata ruokaremontin. Eli kulutat taas 1700Kcal/vrk ja syöt alle 1000kcal/vrk, niin kehosi voi mennä hyvin pian säästöliekille. Tämä tarkoittaa että elimistö pitää kiinni siitä, mitä sillä on vielä jäljellä kynsin ja hampain eli aineenvaihdunta hidastuu. Liikaa ruokaa ei siis saa vähentää. Itse aloitan asiakkaiden kanssa AINA toisesta näkökulmasta. Ruokapäiväkirja on mainio väline näiden asioiden selvittämisessä. Täällä esimerkki ruokapäiväkirjasta.




1. Ateriarytmi ja veden juonti
Koska syöt. Syöntkö kaksi kertaa päivässä hevosen kokoisen aterian vai viisi kertaa järkevän kokoisia annoksi. Paljonko vettä juot päivässä?

2. Aterian sisältö
Mitä suuhusi laitat. Syötkö aamupalla pizzaa, päivälliseksi hampurilaista ja iltapalaksi leipää oluen kanssa? Sillä on myös merkitystä mihin kellonaikaan suuhun laitetaan ja mitä. Onko aamupalalla järkevintä syödä ruisleipä ja mehulasillinen vai puuro raejuustolla? Saatko ravinnosta kaiken tarvitsemasi? 

3. Ravinnon määrä
Kun kaksi edellämainittua asiaa on kunnossa, niin kannattaa panostaa määrään. Tähän on "helpoin" tie on käydä juttelemassa ihmisen kanssa, joka osaa neuvoa ruoka-aineiden valinnassa ja kertoa mitä kannattaa katsoa pakkausten kyljistä. Jos kuitenkin koet että sinulla on tarpeeksi tietoa asiasta, niin tee itsellesi ruokavalio jota alat noudattamaan. 


Vaikka laihdutus ei olisi mielessässi niin ruokaremontti kannattaa tehdä muutenkin välillä. On hyvä tarkastuttaa vitamiininsaannit kunnolla. Vitamiinejakin voi syödä liikaa. Otetaan lisäksi vielä vitamiinit purkista, mitä saadaan jo täyspainoisesta ruoasta. Kaikkia vitamiineja ei kuitenkaan aina saa ruokavaliosta. Myös kiinteytyjän on hyvä panostaa ruokavalioon. Hyvä tapa on tehdä kaikki ruoat itse, jolloin tietää, mitä annos sisältää. Ei siis mitään valmisruokia. Ruokavalio on kaiken A ja O!

-Niina-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti