maanantai 22. heinäkuuta 2013

Mitä lihaksen kasvatus vaatii? Entä laihdutus?

"En halua liian lihaksikasta vartaloa". Aloin miettimään. Mikä on liian lihaksikas vartalo?  Onko ne näkyvät vatsalihakset, pyöreät olkapäät, pyöreä peppu vai näkyvät selkälihakset. Oli se sitten mikä vain edellämainituista niin ei lihakset noin vain tule näkyviin. Tai salillakäviästä kehonrakentajaa. Lihaksen kasvatus vaatii töitä. Ruokavalio tulee olla kunnossa ja lepoa tarpeeksi. Ilman näitä kaikkia LIIAN lihaksikas vartalo tuskin tulee kenellekkään. Vai oletko nähnyt lihaksikasta naista/miestä joka käy kerran viikossa salilla ja syö pelkkää salaattia? No saahan keholle tehtyä mitä vain, mutta siinävaiheessa puhutaan jo kielletyistä aineista. Jos käyt salilla 1-3 kertaa viikkoon ja syöt normaalisti tavallista arkiruokaa, niin en usko sinun saavasi liian lihaksikasta vartaloa. Näin voit saada terveen, urheilullisen näköisen vartalon! Lisäämällä vielä muutaman lenkin viikkoon, niin saat varmasti ainakin paremman kunnon ja en ihmettele vaikka muutama kilo lähtisi.
Miksi naiset usein uskovat lihasten kasvavan nopeasti? Mistä tämä käsitys johtuu... Tähän en ole keksinyt vielä vastausta.



Myös moni luulee pika/ihme/ super diettien olevan terveellisiä. Moni on kokeillut kauppojen "laihdu viikossa 10kg pussi diettejä" ja aika moni on kertonut lopettaneensa ne kesken. Alkuun on paino tippunut vauhdilla ja viikko sen jälkeen paino on noussut samaan kuin ennenkin, ellei jopa enemmän. Mielestäni ihmisten pitäisi herätä todellisuuteen ja miettiä hetki. Jos keräät kiloja vuodessa kolmekymmentä, niin ei se 10kg tipu noin vain viikossa. Tai voi tippua mutta onko se läskiä joka sieltä lähtee vai onko se enemmän painavaa lihasta, joka sieltä tippuu? Hieno asia on kuitenkin että ihmiset heräävät kasvavaan ylipaino-ongelmaan pikkuhiljaa. Toivon kuitenkin että ihmiset saisivat oikean käsityksen urheilusta. Ei maratoniakaan juosta viikon harjoittelulla, jos lähtötaso on nolla.

Parhaimman tuloksen saat kasvatat sitten lihasta tai laihdutat, ruokavaliolla ja treenillä yhdessä. Syö kolmentunnin välein. Syö pieniä aterioita ja joka aterialla olisi hyvä olla jokin proteiininlähde. Tässä karkeesti muutama hyvä neuvo. Kuitenkin se mikä sopii toiselle ei välttämättä toimi toisella, sen takia en tarkemmin luettele mitä kannattaa syödä ja mitä ei. MUISTA juoda vettä, juo vettä usein päivän aikana.



Yksilöllisiä vinkkejä osaa antaa ammattilainen. Jos sinulla on paljon allergioita, niin helpompi selvittää hyvät valinnat ammattilaisen kanssa. Hyviä neuvoja löytyy myös blogeista ja lehdistä, mutta ole kriittinen lukemasi suhteen. Tekstin kirjoittajalla ei ole välttämättä sama tavoite kuin sinulla tai hänelle on tehty henkilökohtainen ruokavalio/ treeniohjelma tukemaan juuri hänen tavoitetta. Tämä ei välttämättä sovi sinulle.

Niina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti