perjantai 26. heinäkuuta 2013

Juokseminen

Miten aloittaa juokseminen?

Liian usein törmään ihmiseen, joka sanoo ettei pysty juoksemaan. Syynä on usein juoksun aikana polvien kipeytyminen. Tai yksinkertaisesti sanat "En jaksa juosta, kunto ei riitä."

Ihminen keksii usein tekosyitä, kun poistutaan mukavuusalueelta. Jos olet kokeillut juoksemista ja olet aloittanut ensimmäiset lenkit liian lujaa niin voi olla varmaa ettei juoksuinnostus riitä pitkälle. Jos ensimmäisellä kerralla kolottaa vähän muuten terveisiin polviin, niin älä luovuta. Tsekkaa läpi juoksukengät ja askellus. Olisiko niissä parannettavaa. Mieti miten voisit vahvistaa polviasi ja totuttaa lihakset uudenlaiseen rasitukseen. Hyvä tapa on lämmitellä 10min reippaasti kävellen. Lämmittelyn jälkeen hölkkää rennosti muutaman minuutin verran ja kävele taas hetken aikaa. Jatka tätä 4-5 kertaa ensimmäisellä lenkillä. Älä yritä tehdä ennätyksiä, vaan totuttele kroppasi vähitellen rasitukseen. Voi olla varma että polvia särkee jos tärkeintä on päästä päivittämään facebookkiin kaikista nopein aika ekalla lenkillä. Järki käteen. Tarkoitus ei ole maata X-asennossa eteisessä lenkin jälkeen.



Kun olet totuttanut kropan juoksemiseen pikkuhiljaa, niin pystyt lisäämään rasitusta. Kannattaa lisätä vähitellen juostua matkaa. Jos ennen juoksit kaksi lampputolpan väliä, niin kasvata matkaa 4 lampputolpan väliin ja siitä kuuteen ja niin edelleen. Muista maltti on valttia. Muista että nopeus tulee sitten ajan kanssa.

Tottakai joillakin on polvivammoja ja silloin on syytä kääntyä fyssarin tai lääkärin puoleen ennen juoksun aloittamista. Mutta on hyvä muistaa myös että erilaiset kivut johtuu usein jäykkyydestä. Kokeile venyttelyä ja erilaisia dynaamisia liikkeitä kotona. Joskus helpotus vaivoihin löytyy lähempää kuin uskotkaan.

Muista myös lihashuolto josta olen puhunut jo aijemmin Täällä. Näillä lyhyillä ohjeilla pääset alkuun juoksussa. Ihminen pystyy ihmeisiin jos vain tahtoa riittää.

Hyvää viikonloppua!

-Niina-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti