torstai 8. toukokuuta 2014

Laihdutus, mitä se on ja miten se tapahtuu?

Laihdutus? Moni sekoittaa tämän useasti diettiin tai kiinteytymiseen. Periaatteessa se ei ole väärin. Dietissä halutaan usein painoa pois ja nopeasti. Kiinteytymisessä halutaan pienentyä, mutta se ei aina tarkoita painon pudottamista. Lihasta lisää, jolloin keho näyttää sutjakkaamalta. "Laihat läskit" usein hakevat itselleen kiinteytymistä. Näillä tarkoitan heitä, joilla saattaa olla viskeraalista rasvaa, mutta muuten laihoja, ehkä muutamaa jenkkakahvaa lukuunottamatta.

alaraajat,asteikot,dieetit,henkilövaa'at,jalat,kotitaloudet,kuntoilu,painonhallinta,painonnosto,painonpudotus,painot,terveydenhoito,valokuvat
Kuva

Laihdutus on kilojen karistamista. Parhaimmillaan se tapahtuu kontrolloidusti ja sopivalla vauhdilla, jolloin se pysyy paremmin poissa, koska pitkällä aikavälillä terveellisestä syömisestä ja liikunnasta tulee elämäntapa. Sopiva vauhti on... Yksilöllistä. Tähän pätee kuitenkin hyvä sääntö. Alkuun lähtee nesteet liikkeelle, joka tarkoittaa eri kokoisella eri määrää. Toisella tippuu paino kahdessa päivässä 4kg ja toisella 2kg. Ensimmäisinä viikkoina paino saattaa tippua vauhdilla, jonka jälkeen vauhdin pitäisi tasoittua n.500g-1kg/viikko. Tässä vaiheessa moni heittää hanskat tiskiin, koska paino ei tipukkaan yhtä nopeasti kuin alussa. Paino tippuu kuitenkin sykleissä eli saattaa olla päiviä kun se tippuu paljon ja päiviä kun se nouseekin jonkun verran. Tässä hyvänä esimerkkinä naisten kuukautiskierto. Kuukautisten aikaan keho kerää usein nestettä.

Normaalipainoisen asiakkaan kanssa en puhu laihduttamisesta vaan kiinteytymisestä. Ylipainoisen kanssa taas laihduttamisesta, enkä dietistä. Dietti on lyhyt aika ja sitä ei voi loputtomiin noudattaa. Tästä huonoja esimerkkejä ovat kaikenmaailman ihmedietit ja pussikeittokuurit. Nämä voivat olla hyviä sykäyksiä alkuun, mutta pitemmänpäälle terveyden kannalta ja mukavuuden kannalta mahdottomia. Nopean dietin jälkeen yleensä palataan samaan vanhaan, ilman hyvin suunniteltua jatkoa.

Jos olet laihduttaja. Niin lisää ohjelmaasi hyvän ruokavalion lisäksi aerobista liikuntaa. Ainakin 3x viikossa, tunti kerrallaan. Tämä on hyvä vähimmäismäärä. Tässä liikunnassa pitää tulla hiki, sunnuntai kävely ei riitä. Lisäksi kaikkien on hyvä vahvistaa lihaskuntoa.

Kiientetyjä tarvitsee aerobisen lisäksi myös lihaskuntoa enemmän. Nopeimpia tuloksia saadaan salilla. Toki tähän käy myös kotivälineet, kuten kahvakuula. Tapoja on monia. Muista poistua välillä mukavuusalueelta, niin tuloksia syntyy. Moni käy salilla ja treenaa aina mukavuusalueella, jolloin tuloksia ei tule. Tähän tarvitaan usein ulkopuolinen kirittämään treeniä. Kuinka usein olenkaan kuullut "Enhän minä noin paljoa jaksa nostaa" tai "Nyt vähän polttaa". Yksi yleinen reaktio on hysteerinen nauru.
appelsiinit,jalosteet,juustot,jyvät,kananpojat,leivät,maito,mansikat,munat,omenat,parsa,pastat,porkkanat,ruoka,sämpylät,tomaatit,valokuvat,vihannekset,viinirypäleet
Kuva

Ihan sama mikä on tavoitteesi niin ruokavalion tulee olla kunnossa. Kaikki lähtee siitä, treenaat sitten kuinka paljon tahansa!

-Niina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti