torstai 13. kesäkuuta 2013

Mitä ostaa kaupasta?

Hyllyt pullottaa vaikka mitä. Juustoja on 30 eri laatua. Makkaraa 40 eri laatua. On meetwurstia, grillimakkaraa, lauantaimakkaraa, juustomakkaraa, kinkkua, kevytmakkaraa.... Mistä tietää mikä on hyväksi? Sitten on vielä leipähylly. Aina sanotaan "Ei sitä pullamössöä!" Lapset haluaisi vaaleataleipää ja haluaisin tarjota terveellistä laatua.  Mistä tietää mikä on sitä pullamössöä ja mikä täysjyvää. Ruisleipälaatujakin on erilaisia. Seuraavaksi annan muutaman vinkin mitä kannattaa katsella tuoteselostuksista.

  • Tuotteen nimi (tottakai)
Onko tuote rasvaton, vähärasvainen tai kevyt. Esimerkiksi rasvatonmaito kertoo vähärasvaisuudesta ja kevyt tuote taas tuotteen matalasta energiamäärästä. 
  • Ravintosisältöluettelo
Täältä kannattaa poimia seuraavat tiedot:
  • Kokonaisenergian määrä
Suosi tuotteita joiden edergiapitoisuus on matala.  
  •  Proteiinin määrä 
Tuote sisältää runsaasti proteiineja, kun proteiinipitoisuus ylittää 10g/100g. 
  •  Hiilihydraattien määrä
Hiilihydraattienmäärä ilmoitetaan sekä kokonaishiilihydraattien määränä että sokerin (sakkaroosin) määränä kokonaishiilihydraateista. Suosi tuotteita, joissa ilmoitetun sokerin osuus on pieni suhteessa hiilihydraattien määrään.

  • Rasvan määrä
Tuotteessa ilmoitetaan kokonaisrasvan määrä sekä tyydyttyneiden ja tyydyttämättömien rasvojen osuus kokonaisrasvan määrästä. Suosi vähärasvaisia tuotteita (rasvaa alle 5%/100g) ja vältä tuotteita, joissa tyydyttyneiden rasvojen osuus on suuri.

  • Kuidun määrä
 Suosi tuotteita, joiden kuitupitoisuus on enemmän kuin 5g kuitua/100g.

Lähde: Tie tuloksiin, Riku Aalto 2008, WSOY

Kaupassa kannattaa tutustua myös tuttuhin ja turvallisiin elintarvikkeisiin. Jokin elintarvike saattaa yllättää sinut epäterveellisyydellään. Onko kermajuusto paras vaihtoehto koko perheelle? Kannatta myös miettiä mitä haluaa tarjota vieraille. Onko aina tarjottavan pakko olla pulla, keksi, karkki tai jäätelö? Olisiko herkullinen hedelmälautanen nätti ja terveellinen vaihtoehto kesällä kahvin kanssa? Voisiko näinollen myös laihduttavat vieraat nauttia vierailusta teillä enemmän?

Katso kaupassa myös lihatuotteiden lihapitoisuudet. Voit yllättyä ettei käyttämässäsi tuotteessa ole juurikaan lihaa, vaan aineita on korvattu jollain muulla aineella. Itse suosin lihatuotteita jonka lihapitoisuus ylittää 86%.

Terveellisesti syöminen ei mielestäni vaadi rahaa juurikaan enempää kuin epäterveellisesti syöminen. Pakasteesta saa palkokasveja ja parsakaalia, jos tuore tuntuu kalliilta. Tutustu myös vihanneksiin, kesällä joidenkin vihannesten hinta laskee. Suosi porkkanaa ja marjoja. Käytä kanaa ja kalaa. Kala ei tarkoita kallista lohta. Välillä myös tonnikala käy. Kala ei myöskään tarkoita kalapuikkoja!Käytä pakastinta ja osta aletuotteita pakastimeen. Sieltä on helppo sulattaa ja tehdä terveellistä ruokaa vaikka rahatilanne olisi heikompi.

Muistakaa nämä kauppaan mennessä, niin ostoskori täyttyy "hyvillä" tuotteilla! Ja ei koskaan tyhjällä vatsalla kauppaan!

-Niina-
 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti